Wat is de prijs van een traplift?​

Wij zijn een van de weinige sites waar u informatie zal vinden over de prijzen die worden gehanteerd voor een traplift. Hoe komt dit? Het van een installeren traplift is namelijk maatwerk en daarom zult u geen prijzen vinden op de websites van leveranciers of alleen ‘goedkope’ vanaf prijzen die ver verwijderd liggen van de uiteindelijke kosten.

Wij geven u meer duidelijkheid over de prijzen en misschien nog belangrijker, hoe u aan de laagste prijs kunt komen. Namelijk door het gratis vergelijken van trapliften prijzen door het ontvangen van meerdere offertes.

Waarom u niet moet geloven in ‘goedkope’ vanaf prijzen

Er is een groot verschil in prijs tussen trapliften voor een rechte trap en trappen met een trap met één of meer bochten. Vaak wordt er geadverteerd met de vanaf prijs voor een rechte traplift terwijl de meeste huishoudens in Nederland (wel 80%) een trap hebben met minstens één bocht. De prijs die wordt geadverteerd is wat dat betreft dus enigszins misleidend. Wij vertellen u wel welke prijs u gemiddeld kwijt zal zijn voor een traplift..

Het type trap dat u in huis heeft is bepalend voor de prijs

Allereerst is het belangrijk welk type trap u in huis heeft. Dit komt omdat de rails van de traplift speciaal op maat wordt gemaakt voor uw trap. Deze rails is het makkelijkst te produceren voor rechte trappen waardoor deze het goedkoopst zijn. Hoe meer bochten de trap heeft hoe duurder de rails uiteindelijk wordt.

Wat zijn dan wel realistische prijzen voor een traplift?

Onderstaand vind u een overzicht van de gemiddelde prijzen die u bij traplift leveranciers in Nederland zult aantreffen:

Liftsoort

Type trap

Prijs (Nieuw)

Prijs (Tweedehands)

Traplift

Rechte trap

vanaf €2.750

vanaf €2.000

Traplift

Enkele bocht

vanaf €5.000

vanaf €4.500

Traplift

Meerdere bochten

vanaf €8.000

vanaf €6.000

Rechte trap

Op een rechte trap kan heel makkelijk een rail worden bevestigd omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden gehouden met bochten in de trap. Wat wel invloed heeft op de prijs is hoe smal en hoe steil de trap is. Wanneer de trap zeer smal is zullen er ruimtebesparende technieken gebruikt moeten worden om de traplift te plaatsen.

vanaf €2.750

Trap met één bocht

Dit is het meest voorkomende soort trap in Nederland. Meer dan 80% van alle trappen in een woning hebben minimaal 1 bocht. De hoek van de bocht is zeer bepalend en dat is de reden waarom elke traplift rail op maat wordt gemaakt. Omdat dit productieproces intensiever is dan bij een rechte trap ligt de prijs verder uit elkaar dan u misschien zou verwachten.

vanaf €5.000

Trap met meerdere bochten

Dit is de duurste categorie waar het meeste maatwerk is vereist. Vaak gaat het om trappen met 2 bochten of een wenteltrap. Zeker bij dit type trappen kunnen de prijzen erg ver uit elkaar kunnen liggen. Wij zullen later in dit artikel ook vertellen hoe u aan de beste prijs kunt komen.

vanaf €8.000

Bespaar tot 30% door te vergelijken

Hoe u aan de beste prijs komt voor een traplift

De markt voor trapliften in Nederland is relatief klein en dat betekent dat de concurrentie onderling hoog is. Er zijn ook maar circa 5 producenten die trapliften verkopen in Nederland. Door offertes te laten uitbrengen door minimaal 3 traplift leveranciers heeft u de beste onderhandelpositie om aan de laagste prijs te komen voor een traplift.

Onderhandel pas wanneer u meerdere offertes heeft ontvangen

Omdat de concurrentie zo hoog ligt en de markt zo krap is zullen de traplift bedrijven wel moeten onderhandelen over de prijs. Let er wel op dat leveranciers nooit via de mail een offerte zullen uitbrengen.

  1. Maak een afspraak om uw trap op te laten meten
  2. Er komt gratis een monteur langs die alle maten opneemt
  3. Na het huisbezoek wordt er een offerte uitgebracht
  4. Vergelijk alle offertes en onderhandel over de prijs
traplift prijzen vergelijken

Wij raden aan om altijd 3 verschillende traplift leveranciers langs te laten komen. Dit omdat de prijzen toch kunnen verschillen per leverancier. De ene leverancier is bijvoorbeeld duurder dan de andere wanneer de rail in de binnenbocht geplaatst moet worden dan in de buitenbocht. Stel dat u twee partijen laat langskomen die duurder zijn voor de oplossing die u nodig heeft is het mogelijk dat u uiteindelijk teveel betaalt.

Dit kan enkele honderden euro’s meer zijn maar in sommige gevallen ook een paar duizend euro. Vergelijk daarom altijd offertes. U kunt gebruik maken van onze vergelijkingsdienst om gemakkelijk en gratis 3 offertes te ontvangen.

De prijs van het huren van een traplift

Naast het kopen van een traplift is het ook mogelijk om een traplift te huren. De prijzen van kopen en huren zijn zeer verschillend. Eigenlijk is huren alleen voordelig wanneer de traplift maar voor korte tijd nodig is, minder dan 2 jaar.

Waarom het huren van een traplift u meer geld kan kosten

Wanneer u een traplift huurt betaalt u eerst een vast bedrag voor het plaatsen van de rail. Deze kan niet meer worden hergebruikt dus in feite koopt u deze. De prijs die u hiervoor betaalt is gemiddeld €2000. Uiteindelijk huurt u de stoellift en daar betaalt u per maand voor dat gemiddeld tussen de €100 – 150 euro ligt.

Uiteindelijk zien de kosten er dus als volgt uit:

Kosten huren traplift

Aanschaf Rails (eenmalig)

€2000

Maandelijks bedrag rechte trap

circa €100

Maandelijks bedrag trap met bocht

circa €150

Als u een traplift voor de lange termijn aanschaft bent u na 2 jaar huren vaak duurder uit dan wanneer u een traplift koopt. Wij raden dus alleen aan een traplift te huren wanneer u deze verwacht deze maar 6 maanden tot 2 jaar nodig te hebben.

 

Wilt u meer lezen over het huren van een traplift? Er zijn bijvoorbeeld nog meer gevallen waar het huren van een traplift een goede optie kan zijn voor uw situatie. Lees dan verder op deze pagina

prijs van een traplift

Wilt u nog meer besparen? Dan is een tweedehands traplift een optie

De meeste leveranciers die trapliften verkopen hebben ook een optie voor tweedehands trapliften. In sommige gevallen betekend tweedehands dat alleen de stoellift gebruikt is en de rails nieuw is. Er zijn ook partijen die een tweedehands rail gebruiken en die aanpassen op uw trap. Hierdoor bespaart u op zowel de stoellift als de rail. Echter zijn de constructies die gemaakt moeten worden voor een tweedehands railsysteem niet altijd optimaal voor de veiligheid.

Als u meer wilt lezen over de prijzen van een tweedehands traplift en over de voor en nadelen kunt u het volgende artikel op onze site raadplegen.

Persoonsgebonden budget voor de aanschaf van een traplift

In sommige gevallen kunt u een bedrag van uw gemeente uitgekeerd krijgen voor de aanschaf van een traplift In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is opgenomen dat de gemeente moet bijdragen aan de zelfredzaamheid van haar inwoners. Het niet meer kunnen belopen van de trap in uw woning vormt een zeer grote belemmering en er zijn gevallen waar de gemeente een PGB (persoonsgebonden budget) toewijst.

 

Let er wel op dat het vaak om uitzonderlijke gevallen gaat en dat ouderdomsverschijnselen zoals versleten knieën bij veel gemeentes geen PGB wordt toegewezen. Als u meer wilt weten over de WMO en PGB dan kunt u de volgende pagina bekijken.