Traplift huren? Lees hier alle voor en nadelen ​

Het kopen van een traplift kost relatief veel geld en het huren van een traplift kan een uitkomst zijn voor mensen die de aankoop van een traplift niet in één keer kunnen of willen betalen. Hoewel dit in eerste instantie economischer lijkt kunt u op langere termijn toch veel duurder uit zijn wanneer u een traplift huurt.

Wat kost het huren van een traplift?

Wanneer u een traplift huurt betaald u eenmalig de kosten voor de installatie van de rail. Dit kost gemiddeld zo’n €2000. De enige kosten die u daarna heeft zijn voor het huren van de stoellift. Afhankelijk van wat voor trap u thuis heeft betaalt u tussen de €100 – 150 euro per maand voor het huren van de stoellift.
Kostenposten Traplift huren Kosten
Railsysteem €1000 – 2000 (eenmalig)
Maandelijkse huurprijs vanaf €100 (recht) – €150 (bochten)
Montage en onderhoud Gratis
Totale kosten eerste jaar: €2200 – 3800
Kosten overige jaren: €1200 – 1800 (per jaar)
(Dit is een gemiddelde indicatieprijs!)

Het grote voordeel van huren ten opzichte van kopen

Het grootste voordeel van huren is dat u maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit is veel voordeliger dan wanneer u de traplift koopt. Als u thuis een trap met een bocht heeft kost dit al minstens €5000 euro. Wanneer u huurt is de aanschaf dus veel meer betaalbaar. Wij hebben de kosten voor u naast elkaar gezet zodat u makkelijk het verschil in kosten kunt zien in het eerste jaar:

Kosten Traplift Kopen 1e jaar

Type TrapliftKosten
Rechte Trapvanaf 2750
Trap met 1 bochtvanaf €5000
Trap met meerdere bochtenvanaf €8000

Kosten Traplift huren 1e jaar

Totale kostenKosten
Totale kosten eerste jaar:€2200 – 3800
Kosten overige jaren:€1200 – 1800 (per jaar)

Het huren van een traplift is in het eerste jaar dus voordeliger omdat de kosten voor de aanschaf lager zijn en u de kosten verdeeld zijn over een heel jaar waardoor de financiële druk lager ligt.

Het grote nadeel van het huren van een traplift

Het grote nadeel van huren is vooral dat u de traplift niet afbetaald. Wanneer u een traplift koopt heeft u hoge kosten voor de aanschaf maar daarmee is de traplift ook meteen afbetaald. Wanneer u een huurovereenkomst sluit wordt er een vast bedrag per maand afgesproken en is dit bedrag doorlopend. Het maakt dus niet uit of u de traplift 1, 2 of 10 jaar heeft, u blijft betalen voor de traplift.

 

In de meeste gevallen wordt een traplift aangeschaft voor de lange termijn en wanneer je de kosten van het huren van een traplift na enkele jaren tegenover die van het kopen zet worden de verschillen groter.

De kosten van huren tegenover kopen na 5 jaar

Kostenoverzicht traplift huren tegenover  kopen na 5 jaar

Totale huren 5 jaar:

€10.000

Rechte trap

3500

Trap met 1 bocht

5750

Meerdere bochten

8750

Conclusie: Een traplift huren is na 5 jaar minder voordelig

Zoals u kunt zien is het verschil in prijs na 5 jaar al zeer aanzienlijk. Dit is de reden waarom veel mensen er toch voor kiezen om een traplift te kopen. Wanneer u een traplift koopt is de aanschafprijs hoog maar u betaalt verder alleen om de traplift één keer per jaar te laten onderhouden. Dit is namelijk verplicht om de garantie die op de traplift zit in stand te houden.

Wanneer is het wel aan te raden om een traplift te huren?

Er zijn een aantal situaties waar het toch aan te raden in om een traplift te huren in plaats van er een te kopen. Deze zijn:
  • Wanneer de traplift 2 jaar of korter nodig is

  • Wanneer het financieel niet haalbaar is om een traplift te kopen 

Bij een huurperiode van 2 jaar of korter

Zoals u in de berekening in de bovenstaande tabel kunt zien kunnen de kosten van kopen en huren elkaar flink ontlopen na verloop van tijd. Echter wanneer u de traplift voor een korte periode huurt van maximaal twee jaar kunt u voordeliger uit zijn. Als u tijdelijk minder mobiel bent door bijvoorbeeld een ongeval of een operatie en moet revalideren kan huren een zeer goede uitkomst zijn.

Huren om de aanschaf financieel mogelijk te maken

Omdat kopen een stuk prijziger is kan het zo zijn dat u niet al dat geld in één keer kunt of wilt betalen. Wanneer u toch een traplift wilt aanschaffen moet dit natuurlijk wel mogelijk zijn. Huren verlicht de financiële druk van de aanschaf door de mogelijkheid te hebben om per maand te betalen. Zo kunt u toch zelfstandig thuis blijven wonen. Zeker wanneer uw inkomen de maandelijkse huurprijs gemakkelijk kan dragen kan huren toch een goede investering zijn. Uiteindelijk gaat het er om dat u in een woonomgeving blijft waar u zich gelukkig voelt.

Bespaar tot 30% door te vergelijken

Wordt het huren van een traplift vergoed?

Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het huren van een traplift. De vergoeding kunt u alleen krijgen via de overheid. Een traplift wordt dus niet vergoed door de verzekering. De vergoeding die u kunt krijgen valt onder de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Dit is een die ondersteuning biedt wanneer u zonder hulpmiddelen niet meer zelfstandig kunt wonen.

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

 Het beleid van het toewijzen van de vergoeding verschilt per gemeente en daarom is het lastig om een uitspraak te doen over uw kansen voor het krijgen van een vergoeding. De vergoeding komt in de vorm van een PGB (persoonsgebonden budget). De hoogte van het PGB en of u daarvoor in aanmerking komt wordt bepaald door de gemeente.

 

Vaak worden de vergoedingen gegeven wanneer er overmacht is zoals ziekte of immobiliteit door een beroerte. Als u meer wilt lezen over de WMO kunt u de volgende pagina bekijken of uw gemeente raadplegen.

Kan ik extra besparen door een tweedehands traplift te huren?

De meeste leveranciers zullen ook de verhuur van tweedehands trapliften aan te bieden. Hoewel dit iets in prijs kan schelen raden wij toch altijd aan om een nieuwe traplift te huren. De rail die geplaatst wordt zal altijd nieuwe zijn en u heeft dan nog de keus om de stoellift tweedehands te huren. Wanneer u toch wilt huren voor de lange termijn is een nieuwe traplift uiteindelijk voordeliger omdat deze nog verkoopwaarde zal hebben. Tweedehands trapliften worden vrijwel nooit meer teruggekocht door traplift leveranciers.

Bespaar tot 30% op een traplift

Wij raden aan om offertes te vergelijken

Het vergelijken is een zeer belangrijke methode om te besparen op een traplift. Afhankelijk van de trap die u in huis heeft kan dit enkele honderden tot duizenden euro’s besparen. Via onze gratis vergelijkingsdienst hebben al duizenden particulieren kunnen besparen op de aanschaf van een traplift. Het ontvangen van 3 offertes wijst altijd uit welk bedrijf u de beste oplossing en prijs kan bieden voor het plaatsen van een traplift.

 

Wij hopen dat dit artikel u meer inzicht heeft gegeven over het huren van een traplift en dat u nu een goed overwogen keuze kunt maken of huren of kopen een betere optie is voor uw situatie. U kunt gebruik maken van onze gratis vergelijkingsdienst om zeker te weten dat u niet te veel betaalt. Met 1 aanvraag ontvangt u 3 bedrijven en kunt u tot wel 30% besparen.

  • Vul ons formulier in
  • Ontvang 3 traplift offertes
  • Vergelijk en kies voor de beste partij
  • Bespaar honderden tot duizenden euro’s